Wczoraj miałam kryzys wiosenno-twórczy. Najchętniej schowałabym się pod kołdrę i poczekała do lata:) ale dzisiaj pogadałam z Młodszą Siostrą i jest lepiej. Cierpliwie doczekam lata :) A żeby nie nudziło mi się czekanie to upiekłam ciasteczka. Przepis tutaj. Nie miałam pomysłu jak zrobić guziczki (chociaż to byłyby bardzo szyciowe ciasteczka) więc zrobiłam uśmiechnięte chmurki :)
Jak już rozgrzałam piekarnik to zrobiłam na kolację tartę. Zanim wpadłam na pomysł, żeby ją sfotografować to pól tarty zniknęło :) Drugie pół planujemy zjeść jutro na drugie śniadanie, mam nadzieję, że na zimno będzie tak samo dobra jak na ciepło, a jeśli nie to włożymy do mikrofali :)
Przepis na tartę jest bardzo prosty, przepis dostaliśmy od dietetyczki więc musi być zdrowy :
Tarta z warzywami
Ciasto:
·
200g
mąki (170g graham 1850 z 30g żytniej 2000)
·
140g
masła
·
jajko
·
1
łyżeczka soli
Nadzienie:
·
cukinia
·
pomidor
·
papryka
czerwona
·
papryka
zielona
·
280g
polędwicy z kurczaka- ja nie dałam
·
100
g jogurtu naturalnego
·
3
jaja
·
2
łyżki mąki pszennej 1850
·
zioła
(koperek, zioła prowansalskie, oregano, bazylia, pietruszka,
·
szczypiorek )- do wyboru
·
ser
żółty
·
sól,
pieprz
Przygotowanie:
Ciasto
robi się tak jak każde inne kruche i wrzuca się do lodówki na 1h lub zamrażarki
na pół godz. Warzywa umyć, obrać jak potrzeba i pokroić wg upodobań. Ciastem
wyłożyć formę. Można kilka min podpiec w piekarniku. Ułożyć na cieście warzywa.
Śmietanę, jaja, mąkę, zioła i przyprawy wymieszać i zalać warzywa z ciastem.
Wstawić do piekarnika na 30-40 min w 180C (piec do złotego koloru). Jakieś 10
min przed końcem położyć na wierzch pokrojony lub starty ser.
Pozdrawiam serdecznie
Karolina z Pracowni pod Aniołem
Pozdrawiam serdecznie
Karolina z Pracowni pod Aniołem
Mniam , jakie tu smakołyki:)
OdpowiedzUsuńNa taką tartę to i ja mam ochotę ;)
Zapraszam jeszcze trochę zostało :) i zawsze można dopiec więcej :)
Usuń